Dasar Privasi

Dasar Privasi

Tarikh kuat kuasa: 01 Jun 2020

Xploresabah (“kami”, “laman ini”, “laman kami” atau “blog ini”) mengendalikan laman web https://www.xploresabah.com (“Perkhidmatan”).

Dasar privasi ini memberikan anda makluman mengenai hal ehwal pengumpulan, penggunaan, dan pendedahan data peribadi anda, apabila anda menggunakan Perkhidmatan kami dan hak anda berkenaan dengan data tersebut. Dasar Privasi kami dibuat dengan merujuk kepada sumber daripada: Penjana Dasar privasi.

Kami menggunakan data anda untuk menyediakan dan meningkatkan mutu Perkhidmatan kami. Dengan menggunakan laman ini, anda bersetuju dengan pengumpulan dan penggunaan maklumat mengikut dasar ini.

Pengumpulan dan Penggunaan Maklumat

Kami mengumpul beberapa jenis maklumat untuk pelbagai tujuan untuk menyediakan dan meningkatkan Perkhidmatan kami kepada anda.

Jenis Data yang Dikumpul

Data Peribadi

Ketika berada di laman ini, kami mungkin meminta anda memberikan maklumat peribadi tertentu yang boleh digunakan untuk tujuan perhubungan dan juga pengenalan diri (“Data Peribadi”). Maklumat peribadi termasuk, tetapi tidak terhad kepada:

 • Alamat email
 • Nama @ nama penuh
 • Nombor telefon
 • Alamat
 • Cookies dan Maklumat penggunaan

Maklumat penggunaan

Kami juga boleh mengumpul maklumat bagaimana laman ini diakses dan
digunakan (“Maklumat Penggunaan”). Maklumat Penggunaan ini mungkin
termasuk data seperti alamat Protokol Internet komputer anda (contohnya
alamat IP), jenis penyemak imbas, versi penyemak imbas, halaman-halaman
Perkhidmatan kami yang anda lawati, masa dan tarikh lawatan anda, jumlah
masa yang anda gunakan dalam halaman-halaman tersebut dan data
diagnostik lain.

Penjejakan (Tracking) & Data kuki (Cookies)

Kami menggunakan kuki dan teknologi penjejakan yang serupa untuk memerhati aktiviti di laman kami. Kami juga menyimpan maklumat tertentu daripada kuki dan juga teknologi penjejakan itu.

Kuki ialah data kecil yang disimpan. Kuki dihantar ke penyemak imbas anda dari laman web dan disimpan pada peranti anda. Teknologi pengesanan yang digunakan termasuk tag, dan skrip untuk mengumpulkan dan memerhati maklumat untuk tujuan analisis bagi memperbaiki mutu Perkhidmatan kami.

Anda boleh mengarahkan pelayar internet anda untuk menolak semua kuki atau memberikan notifikasi apabila kuki diterima. Walau bagaimanapun, jika anda tidak menerima kuki, anda mungkin tidak dapat menggunakan beberapa bahagian dalam Perkhidmatan kami.

Contoh kuki yang kami gunakan:

 • Kuki sesi.Kami menggunakan kuki sesi untuk mengendalikan perkhidmatan kami
 • Kuki keutamaan.Kami menggunakan kuki ini untuk mengingati pilihan dan juga pelbagai tetapan anda.
 • Kuki keselamatanKami menggunakan kuki ini untuk tujuan keselamatan

Penggunaan Data

Xploresabah menggunakan data yang dikumpul untuk pelbagai tujuan:

 • Untuk menyediakan dan menyelenggara Perkhidmatan
 • Untuk memaklumkan anda mengenai perubahan kepada Perkhidmatan kami
 • Untuk membolehkan anda menyertai ciri interaktif Perkhidmatan kami apabila anda memilih untuk berbuat demikian
 • Untuk menyediakan bantuan dan sokongan pelanggan
 • Untuk tujuan analisis supaya kami dapat meningkatkan mutu Perkhidmatan
 • Untuk memantau penggunaan Perkhidmatan kami
 • Untuk mengesan, mencegah dan menangani isu teknikal

Pemindahan Data

Maklumat anda, termasuk Data Peribadi, boleh dipindahkan ke – dan dikekalkan pada komputer yang terletak di luar negara, wilayah, negara atau bidang kuasa kerajaan anda di mana undang-undang perlindungan data mungkin berbeza daripada orang-orang dari bidang kuasa anda.

Jika anda berada di luar Malaysia dan memilih untuk memberi maklumat kepada kami, sila ambil perhatian bahawa kami memindahkan data, termasuk Data Peribadi, ke Malaysia dan memprosesnya disini.

Anda diminta untuk memahami sebaiknya dasar privasi ini. Apabila anda berada di laman kami dan menggunakan khidmat yang kami tawarkan ini bermakna anda bersetuju dengan dasar kami

Xploresabah akan mengambil semua langkah yang semunasabahnya perlu untuk memastikan bahawa data anda dijaga dengan selamat dan selaras dengan Dasar Privasi ini dan tiada pemindahan Data Peribadi anda akan berlaku kepada organisasi atau sesebuah negara melainkan terdapat kawalan yang mencukupi untuk menjamin keselamatan data anda dan maklumat peribadi lain dlama pemindahan tersebut.

Pendedahan Data

Keperluan Undang-Undang

Xploresabah boleh mendedahkan Data Peribadi anda jika pihak kami percaya bahawa tindakan intu perlu untuk tujuan seperti:

 • Untuk mematuhi kewajipan undang-undang
 • Untuk melindungi dan mempertahankan hak atau harta benda Xploresabah
 • Untuk mencegah atau menyiasat penyalahgunaan yang mungkin berkaitan dengan Perkhidmatan kami
 • Untuk melindungi keselamatan peribadi pengguna Perkhidmatan atau orang awam
 • Untuk melindungi daripada liabiliti undang-undang

Keselamatan Data

Keselamatan data anda penting bagi kami, tetapi ingat bahawa tiada kaedah penghantaran melalui Internet, atau kaedah penyimpanan elektronik adalah 100% selamat. Walaupun kami berusaha menggunakan cara yang boleh diterima secara komersial untuk melindungi Data Peribadi anda, kami tidak dapat menjamin keselamatan mutlaknya.

Penyedia Perkhidmatan

Kami boleh menggunakan khidmat syarikat dan individu pihak ketiga untuk memudahkan Perkhidmatan kami (“Penyedia Perkhidmatan”), untuk menyediakan Perkhidmatan bagi pihak kami, untuk melaksanakan Perkhidmatan yang berkaitan dengan Perkhidmatan atau untuk membantu kami dalam menganalisis bagaimana Perkhidmatan kami digunakan.

Pihak ketiga ini mempunyai akses kepada Data Peribadi anda hanya untuk melaksanakan tugas-tugas ini bagi pihak kami dan diwajibkan untuk tidak mendedahkan atau menggunakannya untuk sebarang tujuan lain.

Analisis

Kami mungkin menggunakan Penyedia Perkhidmatan pihak ketiga untuk memantau dan menganalisis penggunaan Perkhidmatan kami seperti Google Analytics.

Google Analytics adalah perkhidmatan analisis web yang ditawarkan oleh Google yang memantau dan melaporkan lalu lintas laman web. Google menggunakan data yang dikumpul untuk menjejaki dan memantau penggunaan Perkhidmatan kami. Data ini dikongsi dengan perkhidmatan Google yang lain. Google boleh menggunakan data yang dikumpul untuk tujuan penambahbaikan sistem iklan mereka.

Anda boleh memilih untuk tidak melakukan aktiviti anda pada Perkhidmatan yang tersedia untuk Google Analitis dengan memasang add-on browser opt-out Google Analytics. Tambahan ini menghalang JavaScript Google Analytics (ga.js, analytics.js, dan dc.js) daripada berkongsi maklumat dengan Google Analytics mengenai aktiviti lawatan.

Untuk maklumat lanjut mengenai amalan privasi Google, sila lawati halaman web Privasi & Syarat Google: https://policies.google.com/privacy?hl=en

Pautan ke Laman Lain

Perkhidmatan kami mungkin mengandungi pautan ke laman lain yang tidak dikendalikan oleh kami. Jika anda mengklik pada pautan pihak ketiga, anda akan diarahkan ke tapak pihak ketiga itu. Kami sangat menasihati anda untuk menyemak Dasar Privasi setiap tapak yang anda lawati.

Kami tidak mempunyai kawalan dan tidak bertanggungjawab terhadap kandungan, dasar privasi atau amalan mana-mana tapak atau perkhidmatan pihak ketiga.

Privasi kanak-kanak

Perkhidmatan kami tidak ditujukan kepada mereka yang berumur di bawah 18 tahun (“bawah umur”).

Kami tidak mempunyai cara untuk menentukan pengguna perkhidmatan kami adalah golongan bawah umur atau tidak melainkan mereka sendiri memberitahu pada kami. Jika anda adalah ibu atau bapa dan penjaga dan anda sedar bahawa Anak-Anak anda telah memberikan kami Data Peribadi, sila hubungi kami. Kami akan mengambil langkah untuk menghapuskan data tersebut.

Perubahan Kepada Dasar Privasi ini

Kami boleh mengemas kini Dasar Privasi kami dari semasa ke semasa. Kami akan memberitahu anda tentang sebarang perubahan dengan menyiarkan Dasar Privasi baru di halaman ini.

Kami akan memberitahu anda melalui e-mel dan / atau memberi notifikasi dalam laman ini untuk sebarang perubahan atas dasar ini

Anda dinasihatkan untuk menyemak Dasar Privasi ini secara berkala untuk sebarang perubahan. Perubahan kepada Dasar Privasi ini berkuatkuasa apabila ia dipaparkan di bahagian dasar privasi ini.

Hubungi Kami

Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan mengenai Dasar Privasi ini, sila hubungi kami:

 • Dengan melawat halaman ini di laman web kami: https://www.xploresabah.com/hubungi

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?